Egy kutatás szerint rengeteget fejlődtek az autók biztonsági rendszerei

2024.10.27. 15:19

  • Három típus – Nissan Rogue, Jeep Grand Cherokee és Subaru Outback - 2024-es változatát hasonlította össze az előző generációs kiadással az AAA.
  • A tesztek során az autók vészfékező rendszerét vizsgálták.
  • Amíg a régebbi modellek botladoztak, az újak tökéletesen szerepeltek.

A különböző szabályozások miatt egyre több biztonsági rendszert kell a modern autókba építeni, amik a baleseteket hivatottak megelőzni. Ezek egyike az automatikus vészfékező rendszer, ami segíthet elkerülni a sofőr figyelmetlensége miatt bekövetkező ráfutásos baleseteket, de egyéb helyzetekben is hasznos lehet.

Az AAA nevű szervezet most ezen berendezések hatékonyságát és fejlődését vizsgálta, az eredmények pedig bizakodásra adnak okot. A profi körülmények között lebonyolított tesztekben három típus – Nissan Rogue, Jeep Grand Cherokee és Subaru Outback - 2024-es változatát hasonlították össze az előző generációs kiadással.

 Maga a teszt egyszerűen zajlott: 20, 40 és 56 km/h sebességnél ellenőrizték, hogy az autók vészfékező rendszere valóban megállítja-e a járművet a habszivacsból készült célpont előtt. Az előző generációs modellek nem szerepeltek túl jól: bár 20 km/h-s sebességnél az esetek 73 százalékában időben megálltak, ez az arány 40 km/h-nál 47 százalékra, 56 km/h-nál pedig 33 százalékra csökkent. Az új modellek drasztikusan jobb eredményt értek el: mindhárom autó mindhárom sebességnél tökéletesen szerepelt.

Bár ezek az eredmények biztatóak, azért még van hova fejlődni: 56 km/h-nál magasabb sebességnél ugyanis még az új modellek sem szerepeltek magabiztosan. Márpedig számos forgalmi szituációban ennél nagyobb a közlekedésben résztvevő autók sebessége.