Visszahívás után is veszélyes tolóajtó miatt perlik a Kiát az USA-ban

2024.10.28. 05:55

  • Balesetveszélyes a Kia Carnival önműködő tolóajtaja.
  • Egy hibás szenzor miatt az ajtó nem érzékeli, ha valami az útjában van, emiatt már több sérülés is történt.
  • A Kia megpróbálta javítani a hibát, de ez nem segített.
  • A csalódott tulajdonosok most pert indítottak az autógyártó ellen.

A Kia Carnival egy nagy, hétüléses csapatszállító, ami az USA-ban különösen közkedvelt a családosok körében. Éppen ezért nagy probléma, hogy a modell legújabb generációjának önműködő tolóajtaja könnyen sérülést okozhat.

2



A problémát az okozza, hogy az egyik ajtóba épített szenzor nem működik megfelelően. Ennek lenne a feladata érzékelni az útjában lévő tárgyakat, esetleg testrészeket, így megakadályozva, hogy az önműködő tolóajtó odacsukjon valamit vagy valakit. Azonban a tulajdonosok beszámolója szerint a szenzor nem kellően érzékeny, ami már több balesethez vezetett. A Kia is elismerte, hogy kilenc olyan esetről is tudnak, amikor a tolóajtó sérülést okozott: volt, akinek a rácsukódó ajtótól megrepedt a hüvelykujja, de egy személynek még a karja is eltört.

A történtek miatt a Kia 2023 áprilisában visszahívást rendelt el az érintett példányokra, de ez a tulajdonosok szerint nem oldotta meg a problémát. A „javítás" után csak annyi változott, hogy az ajtó lassabban csukódik, amire egy hangjelzés is figyelmeztet. A szenzor ettől még ugyanúgy hibásan működik, és továbbra sem képes meggátolni a baleseteket.

A csalódott tulajdonosok most csoportos pert indítottak a Kia ellen. Érvelésük szerint ha a vásárlás előtt tudtak volna a tolóajtó hibájáról, vagy más autót választottak volna, vagy jelentősen kevesebb pénzért vettek volna csak Kia Carnivalt.

Forrás: carscoops.com