Sokkal rosszabb feltételeket kínálhat a Volkswagen?

2024.10.28. 06:14

  • Továbbra is napirenden van a Volkswagennél egyes németországi gyárak bezárása. 
  • A költségcsökkentés érdekében a dolgozók fizetésének csökkentése is opciónak tűnik. 
Fotó: Ronny Hartmann / AFP
Fotó: Ronny Hartmann / AFP

A Handelsblatt német gazdasági napilap vasárnapi beszámolója szerint a Volkswagen vezetősége számos költségcsökkentő intézkedést fontolgat az alapmárkájánál. A vállalati források által közölt információk alapján ezek között szerepel a bérek 10 százalékos csökkentése és kétéves bérbefagyasztás is - írja a portfolio.hu.

A Volkswagen ugyanis egyre nagyobb nyomás alatt áll, hogy faragja le a kiadásokat, miközben problémát jelent a cégnek az elektromos autók iránti kereslet csökkenése és az egyre erősödő kínai konkurencia, de a cégnek az amerikai gyártókkal, elsősorban a Teslával is meg kell küzdenie. Eközben a dolgozók bírálják a vezetőséget, amiért nem mutatott be egyértelmű jövőképet, annak ellenére, hogy ígéretet tettek egy új stratégiai terv kidolgozására. A Handelsblatt által ismertetett lehetséges költségcsökkentő lépések között szerepel a felsővezetői prémiumok korlátozása, a dolgozói jubileumi juttatások csökkentése. A lap szerint egyes németországi gyártóüzemek esetleges bezárása továbbra is szerepel a lehetőségek között. 

A Volkswagen vezetése és az üzemi tanács, valamint a legerősebb német fémipari szakszervezet, az IG Metall képviselőivel folytat tárgyalásokat, de ezekről a vállalat szóvivője nem mondott konkrétumokat.