Bemutatkozik a Ferrari Superamerica

2004.11.24. 12:55

A legújabb Ferrari az 575 Maranello nyitható tetejű változata az eddiginél erősebb motorral és különleges, hátrahajtható keménytetővel. A Superamerica a Ferrari 612 Scaglietti 540 lóerős motorját kapta meg, így az autó annak ellenére, hogy a nyitható tető miatt 60 kilogrammal nehezebb és a légellenállási együtthatója is jóval kedvezőtlenebb, ugyanúgy gyorsul és csaknem ugyanakkora végsebességre képes mint az 515 lóerős motorral felszerelt 575 Maranello. A nyitható tetejű modell egész pontosan 4,2 másodperc alatt képes elérni a 100 km/h-s tempót, és legfeljebb 320 km/h-val száguldhat.

Mindez azonban lényegtelen katalógusadat csupán, ha a Superamerica különleges tetőmegoldását nézzük. A Fioravanti szabadalmán alapuló szerkezet egyetlen üvegpanelből áll, amely szükség esetén a csomagtér-fedélre fordul rá, méghozzá úgy, hogy szinte alig venni észre. A Revocromico fantázianevű megkapóan egyszerű megoldás előnye a helytakarékosság és a gyorsaság: alig 10 másodperc alatt nyitható vagy csukható a tető, és egyáltalán nem vesz el helyet a csomagtérből. Persze így a tetőt hátulról tartó oszlop és a hátsó ablak fix marad, ez azonban kiváló szélfogó a Ferrari sajtóközleménye szerint. A tető másik újdonsága az elektrokromatikus, azaz elektronikusan szabályozható fényáteresztő képességű réteggel bevont üvegezés, amelynek átlátszóságát a bent ülők öt lépésben állíthatják.

A Ferrari Superamerica jövő januárban mutatkozik be a Los Angeles Motor Show-n, és korlátozott példányszámban készül majd.