Cáfol a Shanghai Automotive

2004.11.25. 14:50

Az MG-Rover kínai partnere szerint minden eddig megjelent konkrét adat puszta spekuláció eredménye. A Shanghai Automotive (SAIC) képviselője elmondta, hogy bár valóban intenzív tárgyalások folynak cége és az MG-Rover vezetése között az együttműködésről, és valóban megállapodtak abban hogy közös vállalatot hoznak létre, egyelőre sem a tulajdoni arányokat nem tisztázták, sem a befektetendő összeget.

A brit sajtó a múlt hét végén hírül adta , hogy a SAIC mintegy 1,5 milliárd eurót fektet az MG-Rover fejlesztési részlegébe, már amennyiben a kínai hatóságok jóváhagyják az állami tulajdonú autógyártó befektetési tervét. Maguk a felek azonban sokkal visszafogottabban nyilatkoztak: a SAIC képviselője szerint egyelőre azt sem tudják, hogy mikor véglegesíthetik az anyagi természetű és egyéb részleteket, míg az MG-Rover részéről csak annyit mondtak, hogy remélik, a jövő év elején már megszülethet a végleges szerződés.

A hétvégi hírekhez hasonló találgatások ugyanakkor valószínűleg nem tesznek jót a tárgyalásoknak: mi sem jellemzőbb az általuk elért hatásra, mint hogy egy név nélkül nyilatkozó SAIC dolgozó felettébb kínosnak nevezte az 1,5 milliárd euróról szóló híreszteléseket. A dolog egy még kellemetlenebb oldala lehet, hogy a BMW, a Rover márkanév tulajdonosa és a brit gyártó egykori anyavállalata a számokat hallva beleszól a formálódó üzletbe, sőt, talán meg is hiúsítja azt.