Rekord számú visszahívás Észak-Amerikában

2004.11.29. 13:41

2004 a visszahívások éve: az AP híre szerint már eddig is 25 millió autót hívtak vissza gyártóik, és az esztendőnek még nincs vége. Eddig 2000-ben hívták vissza a legtöbb autót, de a négy évvel ezelőtti 24,6 milliós rekord már most megdőlt.

A visszahívások száma évről évre emelkedik, bár ez elsősorban nem a minőség romlásának, sokkal inkább az Egyesült Államok szigorodó szabályainak, és az egyes típusok egyre több közös alkatrészének köszönhető. Előfordul, hogy nyolc-tíz típust kell visszahívni egyszerre, évekre visszamenőleg egyetlen meghibásodásra hajlamos alkatrész miatt.

A legtöbb autót a GM volt kénytelen visszarendelni 2004-ben: összesen 10,5 millió autót érintett az akció. Ugyanez a szám 2003-ban 7,8 millió, 2002-ben pedig 5,7 millió darabra rúgott. Meglepetésre a Toyota is igen sok járművet volt kénytelen visszahívni, igaz, a GM-hez képest épp egy nagyságrendi eltérés tapasztalható: a japán gyártó 890 ezer visszahívott autójával megnégyszerezte tavalyi eredményét.

A visszahívások persze hatalmas terhet rónak az autógyártókra, így kérdéses, hogy meddig viselik szó nélkül a fogyasztóvédelem egyre költségesebb térnyerését az Egyesült Államokban.