Ridgeline: kisteherautó Honda módra

2005.01.13. 13:16

Újabb piaci szegmenst nézett ki magának a japán gyártó, és ahogy már megszokhattuk, ezúttal is valami szokatlannal rukkolt elő. Az amerikai vásárlók nagy része személyautó helyett vásárol nagydarab pick-upokat, ezért a Honda olyan kisteherautót tervezett, amely egyesíti magában a személyautók és a kisteherautók előnyeit.

A Ridgeline nevű jármű - amelyet SUT néven , tanulmányként már tavaly ilyenkor láthattunk - önhordó karosszériát, független kerékfelfüggesztést és elöl keresztben elhelyezkedő 3,5 literes 255 lóerős V6-os motort kapott, így menetdinamikában, fogyasztásban és úttartásban megelőzheti hagyományos, alvázas és merev hátsó tengelyes vetélytársait. Ugyanakkor az autó helykínálata és praktikus megoldásai révén hasonló használati értéket nyújt mint bármelyik nagyobb pick-up, sőt, a négykerék-hajtásnak köszönhetően terepen is jól boldogul.

A Ridgeline formája a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető igazán szépnek, viszont semmi mással nem téveszthető össze, és kellően markáns, férfias jelenség ahhoz, hogy a pick-up vásárlók vonzó alternatívát lássanak benne. Ráadásul olyan lehetőségeket nyújt, amelyekről a legtöbb pick-up tulajdonos csak álmodhat. A plató hátsó része alatt például tágas csomagtartó található, amelyben akár egy hűtőláda vagy néhány sporttáska is kényelmesen elfér, a négyajtós kabin hátsó ülései pedig teljesen felhajthatók a kabin hátfalára, így utasok helyett akár nagyméretű, de a platón való szállításhoz túlzottan érzékeny tárgyak is szállíthatók itt. A plató ajtaja is érdekes szerzet: lefelé és oldalra is nyílhat attól függően hogy az adott pillanatban melyik a kényelmesebb lehetőség.

A Honda hasonló módon közelítette meg régebben a terepjárók piacát is, és négy amerikai modellje, a Honda Pilot, az Acura MDX, a Honda Element és a Honda CR-V sikeres lett: tavaly összesen 491 ezer kelt el belőlük. A japánok a Ridgeline bemutatásától is hasonló eredményt várnak: a 30 ezer dollár alatti vételárú modellből évente százezres nagyságrendben szeretnének eladni.