IED-Fiat X 1/99: tanuló-tanulmány Genfre

2005.01.21. 14:54

Az Instituto Europeo di Design, azaz az Európai Formatervező Iskola növendékei tervezték a kompakt sportkocsi-tanulmányt a Fiat és a Webasto aktív közreműködésével. A diákok összesen hét tervezetet készítettek, amelyek közül egyet dolgozhattak ki teljesen, és ezt az iskola a támogatók segítségével tanulmányautóként meg is valósítja.

Az X 1/99 jelzés egyértelmű utalás a Fiat egykori kis sportkocsijára, az X 1/9-esre amelyből ma is számos példány fut Európa útjain. A tanulmány nem csak a nevében emlékeztet a legendás, ékformájú kétülésesre: arányait tekintve is a híres elődöt követi, és a teteje is épp úgy szabaddá tehető, mint az X1/9-esé. A különbség annyi, hogy ebben az esetben nem egy egyszerű kivehető panelt alkalmaztak a diákok, hanem a napfénytető-specialista Webasto mérnökei által kidolgozott újszerű tetőmechanizmust. A műszaki alapokat természetesen a Fiat biztosította: a padlólemez a következő generációs Puntóból származik, amelyet jelenleg Project 199 néven fejlesztenek. Az X1/99-es valamivel nagyobb, mint a Fiat aktuális mini-sportkocsija, a Barchetta: a hossza 4,064 méter a szélessége 1,79 méter, a magassága 1,293 méter, a tengelytávolsága pedig 2,57 méter.

Az IED-Fiat X1/99-est a Genfi Autókiállításon csodálhatja meg a nagyközönség, és bár a prototípus jövőjéről egyelőre nem esett szó, egyáltalán nem csodálkoznánk rajta, ha az ötletek egy részét a Fiat hasznosítaná egyes jövőbeli típusain.