Bemutatkozott a Samsung SM5 második generációja

2005.01.27. 11:16

A Renault-Samsung leváltja legelső típusát, a régi Nissan Maximán alapuló SM5-öst. Az új típus a tavaly év végén bemutatott SM7-es olcsóbb, négyhengeres motorral felszerelt változata. A drágább változathoz hasonlóan az SM5-ös is a Nissan Teana modellen alapul, csakhogy ezúttal kétliteres, négyhengeres, 136 lóerős motor és négysebességes automata váltó került a motorháztető alá.

Az első SM5-ösből 1998 óta 380 ezer példány készült, de a gyártás csak a Renault színre lépése után, 2000-ben indult be igazán. Az egykori Maxima másolata tavaly már a második legkelendőbb modell volt Dél-Koreában a Hyundai Sonata után, jócskán megelőzve a Kia Optima (Európában Magentis) és a Daewoo Magnus (Chevrolet Evanda) típusokat.

A Renault-Samsung az SM5/SM7 párostól a piaci részesedés növekedését várja, és erre meg is van minden reménye. Az új modellek ugyanis jóval tágasabbak, kényelmesebbek és korszerűbb felszereltségűek, mint sikeresnek mondható elődjük. Ezzel azonban vége is lehet a Nissan modellek átvételének, mivel a Samsung kisebb modelljei a későbbiekben már a Renault-másolatok lesznek.