Honda Civic Concept: egy legenda feltámad

2005.03.02. 12:33

A jelenleg futó Civic borzalmas tévedés volt, és ezt láthatóan a Hondánál is belátták. Ezen a néven az 1980-as évek közepe óta könnyed, hangsúlyozottan sportos autókat forgalmazott a Honda, de a 7. generáció szakított a hagyományokkal: unalmas külsejű, jobbára átlagos menetteljesítményeket nyújtó autó lett, egy a sok közül jellegzetes vonások nélkül. Ez persze az eladásokon is meglátszott, így a Honda újabb irányváltásra határozta el magát a Civic-kel kapcsolatban. És hogy a vásárlóknak ne legyenek kétségeik afelől, hogy érdemes várniuk még egy kicsit, Genfben bemutatták a 2006-ban gyártásba kerülő 8. generációs modell prototípusát.

A Civic Conceptben látszólag mindent megpróbáltak bepótolni. Az autó önálló egyéniség: az előretolt utastér és a jellegzetes ékforma szokatlan egységet alkot, egy sportautó lendületességét ötvözi a manapság oly divatos egyterű kialakítással. A Civic Concept ötajtós, de ez első látásra egyáltalán nem tűnik fel. A Honda tervezői az Alfa Romeo 156-oson már bevált trükköt alkalmazták: a hátsó ajtó kilincsét a hátsó oldalablak sarkába rejtették. Ez a megoldás a hosszú első ajtókkal kombinálva azt az érzést kelti a szemlélőben, hogy egy kupé modellt lát - reméljük ez a szériamodellen is így marad.

Az autó egyéb részleteiről egyelőre mélyen hallgat a Honda, csupán annyit árultak el, hogy a cég 2,2 literes turbódízel motorját is beépítik a jövőre gyártásba kerülő új Civicbe. Takeo Fukui, a Honda elnöke azonban megígérte, hogy az új Civicet öröm lesz vezetni, és mind minőségében, mind teljesítményében új mércét állít fel a kategóriában - reméljük, az ígéretek egy év múlva valósággá válnak.

További képek a Civic Conceptről