Terepjáró és strandautó Mini alapokon

2005.03.11. 11:58

Az olasz Carozzeria Castagna a Wagon után két újabb átdolgozott Minivel jelentkezett. A Tender nevű apróság a legendás strandautó, a Mini Moke szellemi utódja, míg a Crossup egy fura pick-up a BMW kisautójának alapjain.

A Tender egy Mini Cabrio alapjaira épül, de a Castagna tervezői alaposan átalakították az eredeti modellt. Az ajtók helyére kis belépőnyílások kerültek, az autó orrára gallytörő rácsot szereltek, a tengerpart homokjától pedig fényezetlen szürke műanyag lökhárítók, oldalsó borítópanelek és vaskos sárvédő-szélesítések védik az autót. Tető nincsen, viszont a kárpitozás vízhatlan, így egy kiadós fürdő után vizesen is be lehet ugrani az autóba anélkül, hogy az ülések helyrehozhatatlan károkat szenvednének. Az eredeti formát hátul jócskán meghosszabbították, de ez a toldás nem csak a vizes búvárfelszerelés tárolására használható, hanem mobil zuhanyzónak is. A beépített 30 literes víztartály tartalma épp elég lehet arra, hogy néhány embert fürdés után megszabadítson a sós tengervíz maradványaitól. A Tendert emellett felszerelték egy 2000 watt összteljesítményű hangrendszerrel is, így a Tenderből szóló zene akár az egész strandon fokozhatja a hangulatot.

A Crossup már valamivel komolyabb jármű benyomását kelti. Itt a terepjáróként is használható pick-upokra jellemző stíluselemeket vonultatott fel a Castagna tervezőcsapata. Magas oldalfalú kerekekkel, acélcső-keretes fellépővel, kívül felfüggesztett pótkerékkel, gallytörő ráccsal, alul fekete műanyag burkolóelemekkel és egy kis nyitott hátsó raktérrel egészítették ki az alapul szolgáló csukott Minit. Így a kisautó olyan benyomást kelt, mintha komoly terepjáró volna. Persze erről szó sincs, de a manapság oly divatos városi álterepjárók közt a Crossup is megállná a helyét.

A Tendert és a Crossupot a Mini Wagonhoz hasonlóan rendelésre bárkinek elkészítik majd, bár arról egyelőre nincsenek biztos információink, hogy az olaszok pontosan mekkora összeget kérnek az átalakításokért.