Platypus: autó a vízben

2005.03.30. 12:09

Újabb apró cég próbálkozik egy úszóképes négykerekű piacra dobásával. A Platypus - azaz kacsacsőrű emlős - elnevezésű járművet ausztrál tervezője, Boyd Watt eleve úgy készítette el, hogy szélesebb tömegek számára is elérhető maradjon. Így került az otromba külsejű műanyag burkolat alá Suzuki Jimny mechanika: ez nem csak olcsó, de még megfelelő terepjáró-képességet is biztosít a jármű számára.

Az esetlen négykerekű persze rendelkezik a kétéltű járművek összes hátrányával: az ajtók hiánya miatt nehézkes a be- és kiszállás, a ladikforma nem igazán tesz jót a légellenállásnak, az úszáshoz szükséges berendezések - jelen esetben egy vízsugár-hajtómű amelyet a szárazföldön is használt Suzuki motor hajt - nehézzé és bonyolulttá teszik a szerkezetet. A Platyupus csúcssebessége ugyan mindössze 100 km/h, viszont állítólag nehezebb terepen is elboldogul, így vezetője kis túlzással akár toronyiránt is haladhat célja felé ameddig van elegendő benzin a tankban.

A kétéltű gyártása a tervek szerint valamikor 2005 közepén indulhat, de az ausztrál tervező el szeretné adni a gyártási jogokat más országok vállalkozóinak is, így a típus egyszerre több helyen is készülhetne a helyi igényeknek megfelelő kivitelben. A tervek szerint a Platypus legegyszerűbb változata mintegy 40 ezer amerikai dollárba, azaz átszámítva kb. 7,6 millió forintba kerül majd. Így a kérdés már csak az, hogy akad-e megfelelő mennyiségű vásárló, aki a fura külsejű, lassú kétéltű kisterepjáróért hajlandó lenne ennyit fizetni.