Új BMW-k terepjáró és egyterű helyett

2005.04.04. 15:51

A németek egy sportos terep-kupéval és egy kombi-egyterű-terepjáró keverékkel bővítik modellpalettájukat néhány éven belül. Az SAC és az SFC fantázianevű autókról Helmut Panke, a BMW elnöke beszélt, bár a két típusról egyelőre elég keveset tudunk biztosan.

Az SAC tervezet fura keverék lesz, ehhez hasonlót eddig senki nem próbált még eladni sehol a világon. Egy olyan járműről van szó, amely egy gyors túrakocsi és egy terepjáró előnyeit ötvözi. A zavart csak tovább növeli az autó elnevezése (SAC = Sport Activity Coupé) amelyben a Coupé kifejezés szerepel. Igazából a SAC csak úgy lesz kupé mint a Mercedes CLS : négy ajtaja lesz, de szép, sportkocsikat idéző formája. Az autó méretei ugyanakkor hatalmasnak ígérkeznek, hiszen az alapjait a második generációs X5 terepjáró adja majd: állítólag jóval magasabb és szélesebb lesz a hasonló hosszúságú 6-os kupénál. Az összhatás állítólag leginkább a 2001-es X Coupé tanulmányra emlékeztet majd, bár a formaterve valószínűleg kevésbé lesz radikális. Úgy hírlik, a BMW-nél még nem döntötték el, hogy a típus hagyományos rugózást kapjon-e vagy légrugós felfüggesztést. Az előbbi megoldás ugyan olcsóbb, de az utóbbi hatalmas előnye a változtatható hasmagasság, ami jócskán megnövelné a típus használati értékét.

A másik modellről, az SFC-ről egyelőre csak annyit tudunk, hogy egy nagy kombi, egy egyterű és egy terepjáró sajátságos keveréke lesz. Egyesek szerint a végeredmény a Mercedes R-osztályhoz hasonlíthat, míg mások tágasabb, és inkább közúti használatra alkalmas modellt sejtenek a Space Functional Crossover elnevezés mögött.

A két új modell bemutatásának időpontja egyelőre kérdéses, de annyi biztos, hogy a fejlesztés már legalább egy éve folyik, és az évtized végén már mindkét típus kapható lesz.