Vezetőváltás a GM North America élén

2005.04.05. 12:05

Bob Lutz és Gary Cowger távozni kényszerül a GM amerikai részlegének (GMNA) éléről, bár egyelőre maradnak a cégnél. A döntés a GM vezérigazgatójától, Rick Wagonertől származik, aki egyszersmind saját magát nevezte ki a GMNA élére.

Bob Lutz Bob Lutz, akit elsősorban a GM termékfejlesztési gurujaként ismer az autós világ, a későbbiekben már csak ebben a szerepkörben tevékenykedhet: tervezheti a vállalat jövőjét, de a jelen döntéseibe a továbbiakban aligha szólhat bele. Gary Cowger feladata a továbbiakban a szakszervezetekkel való tárgyalás és a munkaerővel kapcsolatos költségek csökkentése lesz.

A két vezető bukását az idei első negyedéves előrejelzés okozta, amely szerint a GMNA 848 millió dollárt veszíthet 2005 első három hónapján. A cég Januárban még nullszaldóra számított az első negyedévben, így a részvényeseket és befektetőket hideg zuhanyként érte az új kalkulációk eredménye.

Egyelőre nem tudjuk, hogy mik Wagoner tervei a GM észak-amerikai részlegével, de a veszteségek csökkentése érdekében már korábban megkezdődött a kapkodás a GM-nél: számos típus fejlesztését leállították és szóba került a Buick és Pontiac márkák megszüntetése is. Ez az utóbbi ötlet állítólag Rick Wagonertől származik, aki szívesebben koncentrálná a GMNA erőforrásait a sikeres márkanevek fejlesztésére.