Újabb GM-Toyota együttműködés várható

2005.05.13. 15:32

A nemzetközi sajtó a két autógyártó óriás közös fejlesztéseiről szóló hírektől hangos, de még semmi nem biztos. Az elmúlt héten két, a GM-et a Toyotával hírbehozó, egyenként jelentéktelen hírecske is megjelent: az egyik szerint hibrid hajtásláncokat, a másik szerint üzemanyagcellás autókat fejlesztene együtt a japán és az amerikai óriáscég. A gyártók egyiket sem erősítették meg, de valami lehet a háttérben.

A GM és a Toyota hosszú ideje üzemeltet egy közös gyárat Észak-Amerikában, és vannak együttes erővel kifejlesztett típusaik is - jelenleg a Toyota Matrix-Pontiac Vibe párost készíti a két cég vegyes vállalata - de más típusú együttműködés eddig nemigen volt a két gyártó között. A GM ráadásul nemrég a DaimlerChryslerrel kötött megállapodást , amelynek célja egy hibrid hajtáslánc kifejlesztése, egy nehezen képzelhető el, hogy a hibridhajtású autók terén piacvezető Toyotát bevonnák a fejlesztésbe. Az üzemanyagcellás hajtások területén ugyanakkor a GM önálló kutatásai igen jól haladnak, akárcsak a Toyota fejlesztései. Ennek ellenére ez utóbbi területen elképzelhető valamiféle együttes munka annak érdekében, hogy a fejlődés felgyorsuljon, hiszen az üzemanyagcellás hajtás még mindig gyerekcipőben jár: egy üzemanyagcellás autó még most is vagy tízszer annyiba kerül , mint egy hagyományos belsőégésű motorral felszerelt jármű, emellett kicsi a hatótávolsága, nem megfelelő az élettartama, hidegben nem működik megfelelően és a menetteljesítményei sem érik el a kívánatos szintet.

A pletykák szerint a tárgyalások még a kezdeti szakaszban vannak, így a megegyezésre még biztosan várnunk kell néhány hónapot.