Feltámad az AC sportkocsigyár

2005.06.09. 17:23

A nagy nevű cég ki tudja hanyadszor éled fel haló poraiból. Az AC az elmúlt évek során sok változáson ment keresztül: Nagy-Britanniából Máltára költöztették a gyárat és csendben folyt a fejlesztés, autókat azonban nem készítettek. A legújabb tervek szerint azonban hamarosan három új modellel is jelentkeznek.

Az Mk6 jelzésű csúcsgép a legendás Shelby Cobra mintájára készül, de korszerűbb vonalakkal és átdolgozott műszaki tartalommal. A régi nyomórudas Ford V8-asok helyét a Mustangból jól ismert 4,6 literes felülvezérelt nyolchengeres veszi át, amely ebben az esetben 300 lóerőt teljesít. Az autó méretei is változnak az elődhöz képest: az új modell kívül szélesebb, belül pedig valamivel tágasabb lesz, bár a 4 méteres hossz változatlan marad. Ugyanakkor az autó nem kaphatja meg az AC Cobra megjelölést, mivel a Cobra nevet évekkel ezelőtt magának követelte a Ford. Az Mk.6 típusnak lesz egy kupé-változata is, ezt jelenleg Mamba néven emlegetik, valamint a tervek közt szerepel egy olcsó belépőmodell is, amelybe V6-os motort szerelnének.

Mindez ugyanakkor még csak a tervek szintjén létezik: az Mk6-osról eddig csak egy vázlatot mutatott a cég, és az első kész autók csak 2006 közepére várhatók. A máltai székhelyű cég először Észak-Amerikában szeretné bemutatni az új modelleket - a voltaképpeni gyártás is itt indulna be - és csak jóval ezután, 2007 körül jöhet az európai és a brit bemutató.