Szeptembertől megint lesz Daimler limuzin

2005.06.29. 14:58

Ezúttal is a Jaguar XJ hosszú tengelytávú, minden földi jóval teletömött változata viselheti a patinás márkanevet. Az információ hivatalosnak tekinthető, hiszen a Jaguar marketingigazgatója, Stephen Perrin árulta el, ahogy a bemutató időpontját is: az új Daimlert a 2005-ös Frankfurti Autószalonon láthatjuk először. Természetesen a Daimler lesz a Jaguar legdrágább modellje, a hírek szerint a legegyszerűbb kivitel is több mint 100 ezer euróba kerül majd.

A Daimler márkát eredetileg maga Gottlieb Daimler alapította idestova 109 éve németországi cége brit leányvállalataként, de a brit üzem túlélte az anyavállalat összeolvadását a Benzzel, és önállóan tevékenykedett 1960-ig, amikor a Jaguar felvásárolta, és saját luxusautóira kezdte ráaggatni a Daimler nevet. Az utolsó Daimler, amelynek nem volt Jaguar megfelelője, egy buszokat megszégyenítő méretű ódivatú óriáslimuzin volt, amelyet elsősorban a brit kormányhivatalok, limuzinszolgálatok és temetkezési vállalkozók vásároltak nagyobb mennyiségben, de az 1990-es évek első felében ez is eltűnt.

Az előző Jaguar XJ luxusváltozatát Daimler Double Six, majd a V8-as motorok bevezetése után Daimler Eight és Super Eight néven még 2002-ig gyártották, azóta azonban megfelelő modell híján pihentették a márkanevet.