Univerzális elnök-vezérigazgató a Mercedes élén

2005.08.19. 13:16

A teljes DaimlerChrysler konszern mellett a Mercedes napi ügyeit is Dieter Zetsche irányíthatja a jövőben. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a DC igazgatótanácsa lemondatta Jürgen Schremppet , és a helyére a Chrysler első emberét, Zetschét nevezték ki, ennek nyomán pedig a Mercedes vezetője, Eckhard Cordes is felmondott.

Ezek után a szaksajtó vad találgatásokba kezdett, hírbe hozva több autóipari csúcsmenedzsert is, de a megnevezett szakemberek sorra jelentették be hivatalos közleményekben, hogy eszük ágában sincs a Mercedesért feladni jelenlegi állásukat. Zetsche eredetileg úgy nyilatkozott, hogy cégen belül keres valakit a Mercedes megüresedett igazgatói posztjára, és lám, talált is valakit: saját magát. Ez a megoldás persze nem példa nélküli. A Fiat-csoport vezérigazgatója és a Fiat Auto elnöke például az év eleje óta egy és ugyanaz a személy, Sergio Marchionne, de a Renault és a Nissan ügyeit is egyetlen ember irányítja, bizonyos Carlos the costkiller Goshn.

Zetsche helyét a Chrysler élén a korábbi ügyvezető, Tom LaSorda veszi át, az új nagyfőnök pedig minden eddiginél nagyobb feladatot kap. Gatyába kell ráznia a minőségi problémákkal küzdő, és a Smart miatt alig nyereséges Mercedest, hogy a világ ötödik legnagyobb autógyártója végre talpra állhasson.