Hatféle karosszériával jön a második Mini

2005.08.24. 11:52

Lesz ötajtós, roadster, sőt, platós változat is. Egy kiszivárgott gyári dokumentumokra hivatkozó amerikai szaklap szerint a 2007-re várható felújított Mini az eddiginél sokkal szélesebb típusválasztékot vonultat fel az évtized végére. A jelenlegi csukott háromajtós és kabrió modellek mellett további négy Mini-változatot említenek, amelyek közül három az új, meghosszabbított tengelytávú padlólemez-variánsra épül majd.

Az újdonságok egy részéhez állítólag a régi Mini egyes változatainak elnevezéseit használja a BMW. Az egykori elegáns változat, a Clubman nevét például a legtágasabb belső terű modellváltozat örökli, amely két oldalajtaja mellé két kisebb, hátrafelé nyíló segédajtót is tettek, valahogy úgy, ahogy a Mazda RX8-ason látni, hátul pedig két furgon stílusú, oldalra nyíló ajtó nyílik majd a csomagtérbe. Az egykori Clubman kombi is feltámad. Bár erre csak három ajtó kerül, a belső tere praktikus és könnyen variálható lesz, így komolyabb szállítási feladatokat is könnyen alkalmassá lehet majd tenni. Még nagyobb és piszkosabb dolgok szállítására pedig ott lesz a Moke elnevezésű Mini, amely nem is hasonlít majd lecsupaszított, csővázas elődjére: ez ugyanis nem strandautó, hanem egy praktikus, kétajtós pick-up lesz. Az egyetlen újdonság, amely a rövidebb padlólemezre épül, egy kétüléses, összecsukható keménytetős roadster lesz, bár úgy tűnik, ez van a legmesszebb a megvalósítástól: 2009 előtt aligha találkozhatunk vele az utcákon.

Ugyanakkor a Mini műszaki szempontból és külsőre sem változik sokat: a következő változat legfontosabb újítása az új motorválaszték lesz, amelyet a BMW és a PSA közösen fejlesztett ki, valamint a négykerék-hajtás bevezetése egyes modellváltozatokban. Ami az autó megjelenését illeti, a BMW tervezői az arányokon és a fontosabb jellegzetességeken alig változtatnak majd, hiszen a jelenlegi autó sikerének legfontosabb összetevője éppen a megkapó külső és belső kialakítás, így inkább csak a részleteket farigcsálják majd, hogy a következő generációt mégse lehessen összekeverni a mostanival.