SMA 305: újabb kínai autó Európának?

2005.09.08. 13:24


Galéria - kattintson a képre

Frankfurtban is látható lesz az újabb fura kínai autó, sőt, ha minden igaz, hamarosan meg is lehet majd vásárolni. A Shanghai Maple Automobiles (SMA) által készített alsó középkategóriás modell fura egyveleg: a tető és az ajtók vonala az 1980-as évek végét idézi, a mi tippünk szerint leginkább a Citroën ZX-re hajaz, ugyanakkor a Hisoon néven ismert alapváltozat orr-része a 90-es évek sematikusan gömbölyded tucatautóit idézi, olyannyira, hogy nem is jut az eszünkbe róla semmi. Ugyanakkor létezik egy másik, Hysoul nevű verzió is, amely egy az egyben az Audi egyen-orrát kapta meg.


Galéria - kattintson a képre

A 305-ös típuscsaládot Európában várhatóan az SMA anyacége, a Geely mutatja be saját márkaneve alatt, elsőként kínálva kontinensünkön olyan kínai autót, amely valóban megbolygathatja a helyi autópiacot. Az új típusban ugyanis egy korszerű, 1,8 literes benzinmotor dolgozik, és van benne elektromos ablakemelő, légzsákok, MP3 lejátszós hifi és egy csomó olyan kényelmi berendezés, amely nélkül elég nehéz manapság autót eladni. A fura külsejű modellek sikere persze elsősorban az árukon múlik majd, de ha a kínaiak elég olcsón kínálják a típust, akkor akár gondot is okozhatnak a Dacia Loganhoz hasonló olcsó családi modellek gyártóinak.


Galéria - kattintson a képre

Ugyanakkor persze nagy kérdés, hogy az európai autógyártók hogyan reagálnak majd a szemtelen hasonlóságokra: a PSA egyrészt beleköthet az autó formájába, másrészt – ha csak ki nem találnak egy másik típusnevet – a 305 jelzésbe is, hiszen a középső 0 használata a Peugeot előjoga. A VW csoport ugyanakkor a Hysoul orrkialakítását kifogásolhatja. Az ilyen típusú jogi viták pedig akár meg is gátolhatják a kínaiakat a terjeszkedésben, hiszen egy európai bíróság nyilván sokkal kevésbé elnéző a szemérmetlen másolással szemben, mint a kínai igazságszolgáltatás.