Edag No.8: Smart Roadster új ruhában

2005.09.16. 13:03

A német tervezőcég teljesen új személyiséggel ruházta fel a korán nyugdíjazott kétülésest . Míg a Smart tervezői annak idején játékos, bohém külsejű sportkocsit készítettek, addig az Edag-féle változat már-már egy apró versenyautónak látszik.


Galéria - kattintson a képre

Az eredeti Roadster láttán sokszor előkerült a béka-hasonlat az autó jellegzetes orra miatt - talán épp ezért lett a kétéltű állatra amúgy cseppet sem hasonlító No. 8 olyan élénkzöld, akár egy levelibéka. Ami a formákat illeti, autótervezésben nehéz újat hozni; az Edag tanulmányán is találunk néhány gyanúsan ismerős részletet. A hátsó rész, sőt, az orr formája is a Renault Sport Spidert idézi, néhány nyílás pedig az Opel és a Lotus kis sportautóit juttathatja az eszünkbe. Az összhatás mégis eredeti, de ami még fontosabb, igazán vonzó és erőteljes: fogadni mernénk, hogy ha sorozatgyártásba kerülne, jóval népszerűbbé válhatna, mint az alapjául szolgáló Smart Roadster.

Ilyen fogadást azonban aligha áll módunkban kötni, hiszen az Edag autója egyelőre nem több formatervezési bravúrnál, és bár 2006 tavaszán már egy működő prototípust szeretnének kiállítani, eléggé valószínűtlen, hogy egy példánynál valaha is több készül belőle.