Magna Steyr Mila: gázos sportkocsi

2005.09.16. 14:44

Az osztrák autógyártó egy környezetkímélő élményautó-tanulmánnyal lepte meg a frankfurti közönséget.


Galéria - kattintson a képre

A Mila különleges műszaki megoldások nélkül is izgalmas jelenség. A formula-autókat idéző egyszemélyes utasfülkét egy átlátszó üvegbura választja el a külvilágtól, amely a karosszéria egy részével együtt felfelé nyitható. A különálló kerekekkel, a speciális lámpatestekkel és a keskeny karosszériával a tanulmány olyan, mint egy vegyvédelmi felszereléssel ellátott Lotus Super Seven a távoli jövőből. A 3,93 méter hosszú, 1,78 méter széles, és mindössze 1,18 méter magas jármű alumínium vázszerkezetének és műanyag karosszériájának köszönhetően mindössze 850 kilogramm, a gázüzemű motor kiszolgáló berendezéseivel együtt is.


Galéria - kattintson a képre

A Mila hosszú orrában ugyanis egy 1,6 literes kompresszoros motor foglal helyet, amelyben a földgáz égése termel legfeljebb 150 lóerőnyi teljesítményt. Az autó így igazán fürge jószág: 6,9 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, és akár 200 km/h feletti sebességgel is száguldhat. A 76 literes gáztartály így persze hamar kiürül. Az autó nagyjából 200 kilométert tehet meg két tankolás között.

A Mila persze inkább csak afféle demonstráció; a feladata bemutatni, hogy a Magna Steyrnél nemcsak más cégek autóinak gyártásához értenek, hanem a tervezéshez is.