Milliárdos negyedéves veszteség a GM-nél

2005.10.18. 15:24

A világ legnagyobb autógyártója letaglózó eredménnyel zárta 2005 harmadik negyedévét. Nem kevesebb mint 1,6 milliárd dollárt, azaz átszámítva 338 milliárd forintot nyelt el a cég működése három hónap alatt, többet, mint az első félévben összesen.

A bajt állítólag az jelenti, hogy a magas üzemanyagárak miatt szabályosan megtorpant a nagy terepjárók piaca, ami a GM korábbi nyereséges működésében is a főszerepet játszotta. Ráadásul néhány hete összeomlott a cég legnagyobb beszállítója, a Delphi is, és az új óriás-terepjárók piaci bevezetése sem volt éppen olcsó. A GM részvények évek óta nem értek ennyire keveset.

Van azonban még némi esély a helyzet javulására. A GM egyes hírek szerint megállapodott a szakszervezetekkel az egészségbiztosítási kiadások csökkentéséről, ami évi hárommilliárd dollár megtakarítást hozhat. Ezen felül állítólag 25 ezer fő elbocsátását fontolgatják, ami hosszabb távon a működési hatékonyság növekedéséhez vezethet. Ugyanakkor ezek a lépések csupán tüneti kezelést jelentenek. Úgy néz ki, a GM-nek alaposan át kell gondolnia, hogy hogyan szerezhetné vissza egykori vásárlóit, akik egyre többen pártolnak át a japán és dél-koreai konkurenciához.