Itt az új Hyundai Santa Fe

2005.11.24. 09:42

Dél-Koreában a napokban leplezték le a Hyundai nagyobbik szabadidőautójának utódját, a nemzetközi bemutató pedig 2006 januárjában lesz Detroitban. Az előző Santa Fe 2000-ben nagy feltűnést keltett merész formájával, de viszonylag alacsony árának és japános minőségének köszönhetően az elmúlt öt évben a Hyundai egyik legsikeresebb típusa volt, különösen Észak-Amerikában.


A második generációval a Dél-Koreai tervezők láthatóan igyekeztek a maradék hibákat is kijavítani. Az új, gömbölydedebb forma kevésbé furcsa, mint az előző, de jellegtelennek azért nem nevezhető, így a Hyundainál joggal reménykedhetnek benne, hogy ezúttal azokat a vásárlókat is megnyerhetik, akik eddig esztétikai okok miatt kerülték a típust. Az új Santa Fe jóval nagyobbnak látszik, mint az elődje, és ez nem kizárólag a lekerekített formáknak köszönhető. Az autó hossza 4,675 méter (+175 mm), a szélessége 1,89 méter (+45 mm), a magassága 1,68 méter (+50 mm) lett, míg a tengelytáv 80 mm-rel, 2,7 méterre nőtt. Ezzel elérték, hogy a hétszemélyes utastér még tágasabb legyen, a gyártó szerint elsősorban az első két üléssor láb- és fejterét növelték meg jelentősen. A harmadik üléssor persze itt is csak szükségmegoldás, de ezúttal megoldották, hogy az egészet néhány mozdulattal a csomagtér sík padlójába lehessen süllyeszteni. Szintén a kényelmet szolgálja a Santa Fe új hátsó futóműve. A keresztlengőkaros megoldást multilink rendszerű felfüggesztés váltja fel, amelynek köszönhetően a hátsó üléseken utazók sokkal kevesebb rázkódást lesznek kénytelenek elviselni.


A Santa Fe összesen háromféle motorral készül majd. Európában és Ázsiában egy vadiúj, 2,2 literes, 153 lóerős, közös nyomócsöves, változó geometriájú turbófeltöltővel felszerelt dízelmotor kerül az alapváltozatokba, míg a drágább modelleket a jól ismert 2,7 literes, V6-os 189 lóerős változatával készítik. A legerősebb, 3,3 literes V6-os csak Észak-Amerikában lesz kapható. A két kisebb motor kézi kapcsolású és automata váltóval is párosítható, míg a nagyobbik hathengeres csak automatával készül. Az új Santa Fe összes változatában állandó négykerék-hajtást találunk gombnyomással zárható központi differenciálművel. A nagy és nehéz autó megállítása nem kis feladat, ezért elöl és hátul egyaránt 16 hüvelykes féktárcsák dolgoznak. Ez persze behatárolja a kerekek méreteit is: a terepjáróra szerelhető legkisebb kerék 235/65R17-es méretű, de az erősebb változatokhoz 18 hüvelykes felni és 235/60-as gumiabroncs-garnitúra jár.

Az új terepjáró természetesen felszereltségét tekintve is felveheti a versenyt a legtöbb konkurenssel. Ma még ritkaság a hosszirányban elektromosan állítható pedálsor, de az esőérzékelős ablaktörlő, a kétzónás klímaberendezés, illetve az oldal- és függönylégzsákok sem hiányoznak a Santa Fe felszerelési listájáról.

A Hyundai komoly sikereket vár a típustól. Dél-Koreában 60 ezer, az exportpiacokon 150 ezer példányt szeretnének eladni belőle már a következő évben. A típus forgalmazását Európában 2006 márciusában kezdik meg, közvetlenül az után, hogy Genfben megtartják a kontinens-bemutatót.