Még több Fiat mini dízelre van szükség

2005.11.30. 14:03

Évente 800 ezer darab 1,3 literes dízelmotor készülhet Lengyelországban a GM és a Fiat közös motorgyárában, miután befejezik a bővítési munkákat.

A kisméretű, 70, 75 és 90 lóerős változatban is létező dízelmotorból eddig éves szinten 550 ezret készítettek, de ez a mennyiség nyilvánvalóan kevés, mivel jelenleg három gyártó tucatnyi modelljébe szerelik a takarékos apróságot. A Fiat szinte összes kisautójában találkozhatunk vele, de az Opel és a Suzuki is ugyanezt a motort használja, egyebek közt a Corsa, a Meriva, az Ignis és a Swift típusban is. Ugyanakkor a közeljövőben újabb autók kapják meg az 1,3 literes JTD motort, például a Fiat és a Ford közös kisautója, amely szintén Lengyelországban készül majd, és a Ford Ka, illetve a Fiat Seicento modellt váltja fel.

Az európai kapacitásbővítés mellett egy másik helyszínen is megkezdődhet az apró négyhengeres gyártása. A Suzuki nemrég engedélyt kapott rá, hogy Indiában, a Maruti igényeinek kielégítésére évi 100 ezer darab 1,3 literes dízelmotort készítsen.