Betiltás fenyegeti a Ferrari F430-ast

2006.01.16. 15:45

Szeptembertől tilos lehet a típus forgalmazása az Egyesült Államokban, ha a hatóságok nem adnak különleges engedélyt a Ferrari számára. Kiderült ugyanis, hogy az F430-as légzsákjai, amelyek egyébként kiválóan ellátják feladatukat, gyermekek és kis termetű felnőttek számára veszélyesek, és nem kapcsolnak ki automatikusan.

A gyártó szerint ugyanakkor az F430-ast lehetetlen úgy átépíteni, hogy megfeleljen a kérdéses követelményeknek. Az ügy egyelőre persze nincs lefutva, hiszen nem ritka, hogy az olyan különleges sportkocsik gyártói, amilyen a Ferrari is, felmentést kapnak néhány hasonló szabály alól. Legutóbb például a Lotus kapott engedélyt az Elise forgalmazására hasonló körülmények között.

Ha a hatóságok valóban betiltanák az F430-as forgalmazását, az valószínűleg hatalmas csapás volna a Ferrari számára, de úgy tűnik, az olaszok egyelőre nem nagyon aggódnak, inkább megpróbálják valahogy meglágyítani a hivatalnokok szívét. Ígéretet tettek például arra, hogy ingyen adnak az autóhoz egy-egy különleges gyermekülést, amely automatikusan kikapcsolja az utasoldali légzsákot, és persze egy kapcsoló is van az autóban a légzsák deaktiválására.