Búcsúzik a Chevrolet SSR

2006.01.19. 14:43

A múltidéző teherautó-roadster keverék alig több mint két éve készül, de így is számot tarthat a GM legfurcsább járművének járó képzeletbeli díjra.

Az SSR-t még 2000 elején, a retroőrület csúcspontján mutatták be Detroitban. A kisteherautókéhoz hasonló platóval, 300 lóerős V8-as motorral, és roadsterszerű kétüléses, nyitott utastérrel felszerelt járművel az 1953-as Chevrolet pick-up vonásait igyekeztek felidézni a GM tervezői. Abban az időszakban igen sok hasonlóan ígéretes, nem egyszer még erőteljesebb stílusú tanulmányt mutatott be az óriásvállalat, de meglepő módon mégis az SSR lett az egyetlen, amely végül gyártásba került.

A GM olyasmi szerepet szánt a fura autónak, mint a Ford a GT sportkocsinak: a Chevrolet márka arculatának fényesítésében kellett (volna) segédkeznie. A forgalmazási módszer is hasonló; csupán évi néhány ezer példány készül, és csak a legsikeresebb kereskedőknek juttattak ezek közül néhányat. Az SSR mégsem került igazán a figyelem középpontjába. A gyártás beindítása késett, és az autó fogadtatása sem volt olyan zajos, mint azt a GM vezetése várta. Az eladások felfuttatása persze aligha állt a GM érdekében, hiszen egy ilyen kis sorozatban gyártott autón csak veszíteni lehet, és elvben a kívánt hatás eléréséhez már a modell létezése is elegendő volt.

Az SSR hivatalosan 2003 óta készül, de gyakorlatilag csak 2004-től érhető el az autó. Az első sorozatot 5,3 literes, 305 lóerős V8-as motorral készítették, az utóbbi egy évben azonban már a Corvette hatliteres, csaknem 400 lóerős V8-asát szerelik bele. Ezzel a több mint két tonnás jármű 5,3 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 210 km/h. Az autóból 2004-ben valamivel több mint 9000 példány készült, tavaly pedig 8100 darab talált gazdára.

Az idén március közepén azonban leáll a gyártás, és úgy néz ki, a GM ezután az üzemet is bezárja, ahol az SSR-t készítik. Ezzel elbúcsúzik a GM egyetlen kis sorozatú modellje, és nem is várható, hogy a közeljövőben újabbal rukkolnak elő, bár a hetekkel ezelőtt bemutatott Camaro Concept szériaváltozatáért nyilván egymást taposnák a rajongók.