Megújulnak az Mercedes SL AMG modellek

2006.02.01. 13:23

A régi motorokat ugyan meghagyták, de minden más tekintetben megújul az SL55 AMG és az SL65 AMG.


Galéria - kattintson a képre

Korábban mindenki arra számított, hogy az új, 6,3 literes V8-as az SL-ben is leváltja az 5,5 literes kompresszoros nyolchengerest, de nem így lett. Az AMG mérnökei inkább a jelenlegi motort piszkálgatták tovább, így az 500 helyett 517 lóerős lett, a legnagyobb forgatónyomatéka pedig 700-ról 720 Nm-re növekedett. Valószínűleg ezt is csak azért tették, hogy a marketingeseknek legyen miről beszélniük, hiszen aligha akad élő ember, aki észreveszi, hogy az új SL55 AMG 4,7 helyett 4,5 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t. Az SL65 AMG hatliteres turbós V12-esén még ennyit sem igazítottak, bár a 612 lóerős csúcsteljesítmény már így is bőven több annál, amit egyáltalán ki lehet használni egy ekkora autóban, amely az elektronikus korlátozás miatt legfeljebb 250 km/h-val képes haladni.


Galéria - kattintson a képre

Sokkal lényegesebb, hogy az AMG modelleken is végrehajtották azokat a módosításokat, amelyeket korábban a többi SL-en is . Az Active Body Control nevű aktív felfüggesztés második generációja még kevesebb mozgást enged a karosszériának, a nagyobb kerámia féktárcsák pedig hosszan tartó nagy igénybevételnél is stabil lassulást tesznek lehetővé a gyártó szerint. Az autók külső és belső kialakításán is változtattak, bár első pilantásra egyáltalán nem feltűnő a változás. A 2006-os modelleket nagyobb első légbeömlőiről és krómkeretes ködlámpáiról lehet felismerni, bár néhány rajongón kívül mindez aligha szúr szemet bárkinek is. Belül néhány szénszálas műanyag és fémszínű díszítőelem, valamint a köridőmérős új számítógép-program jelent újdonságot.

A megújult SL55 AMG és SL65 AMG modelleket már a genfi bemutató után, március közepén elkezdik forgalmazni, de mi egészen biztosak vagyunk benne, hogy csak átmeneti típusokról van szó. Igen valószínű, hogy amint megérkezik a 6,3 literes V8-as nemrég beígért turbóváltozata, a körítés után a két régebbi motort is lecseréli a Mercedes.