A Proton felújítja szövetségét a Mitsubishivel

2006.02.06. 16:51

A maláj gyártó néhány éve még átszabott orrú Mitsubishi modellekkel szerzett magának kétes hírnevet világszerte. Mostanság viszont mindent elkövettek, hogy komoly, önálló cégként tekintsen rájuk a nagyvilág.

Egyebek közt szakítottak a Mitsubishivel, és a Lotus segítségével önálló típusokat fejlesztettek. De időközben alaposan megcsappant a korábban kifogyhatatlannak tűnő állami támogatás, és a Volkswagennel tervezett együttműködés sem jött össze. Ugyanakkor a Malajziában érvényes védővámok hamarosan megszűnnek, így a Protonnak szüksége van olyan ütőképes típusokra, amelyekkel felveheti a versenyt a Honda, a Toyota és a többi nagy ázsiai gyártó tömegtermékeivel szemben. Az önálló fejlesztéshez még mindig nincs meg a kellő mennyiségű tapasztalat, így a Proton vezetősége – más lehetőséget nem találván – újra a Mitsubishihez fordult. Normális esetben a japánok valószínűleg szóba sem álltak volna az egykori hűtlen partnerrel, de most, hogy a Mitsubishi évi több százmillió dolláros veszteséggel működik, minden fillér számít, így elvállalták, hogy műszaki segítséget nyújtanak a Protonnak.

A felek egyelőre csupán egy szándéknyilatkozatot írtak alá, de hat hónapon belül megszülethet a végleges szerződés, de ami ennél is fontosabb, egy éven belül szeretnék talpra állítani az első közös típust. Ennyi idő az autóiparban nagyon kevés egy új típus kifejlesztésére, de komoly segítséget jelent, hogy a Proton még mindig számos, a Mitsubishitől származó alkatrészt használ, és a japánok nyilván készen hoznak majd újabb komponenseket, így a kitűzött cél elérése egyáltalán nem lehetetlen.