A GM kiszáll a Suzukiból

2006.03.07. 11:10

A két gyártó szövetsége fennmarad, de az amerikai óriás pénzzé teszi a Suzukiban szerzett részesedésének nagyobbik részét.

A GM eddig a Suzuki-részvények 20%-át birtokolta, de most 17,4%-ot eladnak, a becslések szerint mintegy kétmilliárd dollárnyi kézpénzt teremtve elő ezzel. A vevő maga a Suzuki, amely az utóbbi években jelentős nyereséggel működött, így könnyedén megengedheti magának a részvény-visszavásárlást. A két cég közt persze nem csak a GM részvénycsomagja teremt kapcsolatot. A két cég közösen birtokolja a GM-Daewoo részvényeinek többségét, és a világ más tájain – így Észak-Amerikában és Európában – is működnek olyan üzemek, ahol egyszerre készülnek Suzuki és GM típusok. Mindkét fél megerősítette, hogy a szövetséget hosszú távon is fenn kívánják tartani.

A General Motors elsősorban hatalmas veszteségeinek ellensúlyozása érdekében kezdett el megszabadulni japán érdekeltségeitől. Az első ilyen lépés a Subaru-részvények meglepetésszerű eladása volt a nagy rivális Toyotának, és egyesek szerint az sem lehetetlen, hogy a 12%-nyi Isuzu-részvénytől is megszabadul a GM. A tavalyi évet 8,6 milliárd dolláros negatív mérleggel zárta a világ legnagyobb gyártója, és annak ellenére, hogy az idén javuló tendenciát mutattak a gyártó eladásai, valószínű, hogy még 2006-ban sem sikerül nyereséget termelnie, így minden centre szükség van, hogy a krízis ideje alatt talpon maradhasson a cég.