Megszűnik a Ford tuningrészlege

2006.03.07. 15:31

Az amerikai SVT is áldozatul esett a spórolásnak, és nem tudjuk, hogy lesz-e valamiféle utódja. Az Special Vehicle Team a nemrég alapított európai Team RS-hez hasonlóan elsősorban szériagyártású modellek gyári tuningolásával foglalkozott 1992-es megalakulása óta.

Ez a részleg tervezte a Ford GT sportkocsit, és a hamarosan megjelenő Shelby Mustang GT500 modell is itt készült. Az izmos Mustang azonban már az SVT utolsó fejlesztése, amelyet csak azért dobnak piacra, mert már késő volna felfüggeszteni a programot. Az SVT megszüntetése azért különös, mert a Chrysler sportos SRT modelljei sikeresek, és igazán jót tesznek a márka arculatának is.

Most persze a költségcsökkentés a Ford vezetésének legfontosabb feladata, hiszen lassan az egész cégóriás túlélése a tét. Egész biztos, hogy a Fordnak a jövőben is szüksége lesz sportos személyautókra, így a tuningrészleg felszámolása nem látszik túl okos döntésnek.

A Fordnál uralkodó átláthatatlan viszonyokra jellemző, hogy nemrég jelentették be a Jaguar házi tuningcégének megalakítását, az európai Team RS láthatóan él és virul, sőt, a Ford egyes távol-keleti részlegei is foglalkoznak a gyári típusok feljavításával.