Tízmilliárd dollár felett a GM vesztesége

2006.03.17. 11:48

Kiderült, hogy kétmilliárd dollárral több az óriáscég valós vesztesége, mint amit korábban közöltek. Egy olyan nagyvállalatnál, mint a GM, persze hosszadalmas összeszámolni az összes pénzügyi tételt, de ekkorát ritkán tévednek a gyári becslésekkel.

A plusz veszteség a cég vezetése szerint részben a gyárbezárások járulékos költségeiből, részben a finanszírozással foglalkozó GMAC vártnál gyengébb teljesítményéből jött össze, de sokat rontott a helyzeten a GM egykori alkatrészgyártó részlegének, a ma már önálló vállalatként működő Delphinek a csődje is. Leírni is ijesztő, de a GM 2005-ben összesen 10,6 milliárd dollárt veszített. Ennyi pénzből egy komplett, közepes méretű autógyártót lehetne venni manapság, vagy több mint 2500 új körúti villamost .

A GM-nek szerencsére több mint 16 milliárd dollár tartaléka van – illetve volt még decemberben – így összeomlásról egyelőre nincsen szó, de a Delphivel kapcsolatos problémák és a többi, veszteséget generáló tényező miatt várhatóan az idén sem lehet nyereséges a cég, a szűk esztendőkre félretett pénz pedig vészesen fogy.