Dízelmotort fejleszt a Subaru

2006.03.27. 13:57

Kyoji Takenaka, a Fuji Heavy Industries Ltd. elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy mostantól a dízelmotor kifejlesztése a Subaru legfőbb feladata. A bejelentést azután tette az elnök, hogy múlt héten megállapodást kötöttek a Toyotával, mely szerint a Subaru megkapja a Toyota hibrid technológiáját, így eldőlt, hogy a két fontos és feltörekvő terület közül a Subaru melyiken fejleszt saját erőből.
A dízelmotort úgy fejlesztik, hogy kompatibilis legyen a vállalat védjegyének számító szimmetrikus összkerékhajtással, mely a cég autóinak körülbelül kétharmadában megtalálható. Az első dízel opciót feltehetően a Legacyhoz kínálják majd, valamikor 2007 végén, 2008 elején. Takenaka reményei szerint a 2010-re várható százezres európai eladások felét dízelmotoros autók teszik ki. Ez annyit tesz, hogy az összkerekes modellek körülbelül harmada dízelmotoros lesz, Japánban és Amerikában pedig 10-20% körüli gázolajos részesedéssel számolnak. Költséghatékonysági okokból a dízeleket is a benzinmotorokat gyártó soron építenék. A Toyota benzin-elektromos hibrid hajtásának pontos felhasználására még nincs terv, annyi bizonyos, hogy evvel a kérdéssel csak a dízeltermelés beindítása után foglalkoznak érdemben.
Takenaka kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a Toyota tavaly 8,7%-os részesedést szerzett a Fuji Heavy Industriesből, megőrzik függetlenségüket, ugyanakkor azt is elismerte, hogy van mit tanulniuk a Toyotától, különösen a gyártási költségek csökkentése és a modellfejlesztés felgyorsítása terén.