Audi tervek a közeljövőre

2006.03.29. 12:48

Az R8 sportkocsi, az A3 Cabrio és a Q5-ös biztosan bemutatkozik, de hallani A2, A5 és A7 jelzésű modellekről is. Úgy tudjuk, összesen 9 modellsorozat és 40 különféle típus vagy típusváltozat várható a következő nyolc év során. Az újdonságokról sokat nem tudunk, de az nagyjából már kiderült, hogy melyik típusjelzés mit jelöl, és melyik típus mikorra várható.

Még az idén bemutatkozhat az Audi első szupersportkocsija, az R8-as. A Lamborghini Gallardón alapuló modell a 2003-as Le Mans tanulmány formáját örökli, de azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy V8-as, avagy V10-es motor kerül-e a hátsó tengely elé. Jövőre már két teljesen új típus várható: az A5-ös és az A7-es. Az előbbi az A4-es kupé változatának fogható fel, bár annál valószínűleg valamivel nagyobb lesz, míg az utóbbi állítólag a Mercedes CLS-hez hasonló sportos négyajtós lesz kupé-szerű tetővonallal, amely méreteit tekintve az A6-os és az A8-as közé illeszkedhet. Az A3 és az A5 kabrió változatai 2008-ra várhatóak, ahogy a Q5-ként emlegetett kompakt terepjáró is, az A2-es helyére érkező kompakt kétajtós és a Roadjet tanulmány szériaváltozata pedig 2009-re várható. Mindeközebn persze a meglevő modellsorozatokat is menetrend szerint újítják fel. Az idén jön az új TT, és 2007-re várható az A4-es sorozat cseréje, az évtized végén pedig az A3-as és az A8-as is átadhatja a helyét az utódoknak.

A lendületes fejlesztés egyes elemzők szerint 2009-re juttathatja az Audit a riválisok közelébe. Ekkorra szárnyalhatják túl az eladások az évi egymillió példányt. A VW prémium márkájának egyelőre kevés az esélye rá, hogy befogja a piacvezető BMW-t, de a Mercedessel hamarosan felveheti a versenyt, ha a stuttgartiak nem lesznek képesek beleerősíteni.