Le Mans-ba készül a Honda luxusmárkája

2006.04.14. 14:40

Az Acura először az American Le Mans (ALMS) sorozatban indítja autóit a 2007-es szezonban, de a távlati cél a nagy Le Mans-i győzelem. Az LMP2-es szabályoknak megfelelő autók az Acura első gyári versenygépei lesznek, sőt, az elsők, amelyeket a Honda csoport indít hosszú távú versenyen.


Galéria - kattintson a képre

A Honda szakemberein egyelőre a motor fejlesztésére koncentrálnak, és komoly esély van rá, hogy már az első versenyévben sikeres lesz az új V8-as. A programot ugyanis ugyanarra a gárdára bízták, amely a Honda IndyCar motorjait is fejleszti, így tervezési tapasztalatokban nincs hiány,


Galéria - kattintson a képre

és még rendelkezésre áll 10 hónap, hogy a kész alapkonstrukcióból megbízható és erős versenymotort faragjanak. Az első évadban az Acura gyári csapata több, megvásárolható karosszériát is kipróbál majd, elsősorban tapasztalatszerzési célból, így készül egy-egy prototípus Lola és Courage karosszériával is. Később az így szerzett tapasztalatokat egy teljes egészében saját fejlesztésű LMP1-es versenygép építésénél szeretnék felhasználni, amely eséllyel szállhat szembe akár az Audi vagy a Pescarolo nagyágyúival is.

A program végcélja természetesen a Le Mans-i részvétel, de ehhez előbb az ALMS-ben kell komoly eredményt felmutatni, hogy megérkezzen a meghívó a francia szervezőktől, így a patinás versenyen valószínűleg legkorábban 2009-ben láthatjuk a gyári Acurákat. Az amerikai csapat élete azonban addig sem lesz egyszerű, hiszen az ALMS-t mostanság ismét felfedezték az autógyártók. A verhetetlennek tűnő Audik mellett az a Porsche és a Mazda is beszállt a sorozatba, és nem kizárt, hogy hamarosan más gyártók is követik a példájukat.