Konnektoros hibrid a Fordtól?

2006.05.12. 15:03

Lehet hogy egyszerű figyelemelterelésnek szánta bejelentését Bill Ford, aki a minap a cég részvényesei előtt beszélt a jövőre vonatkozó tervekről.

A gyűlésen többen élesen kritizálták a Ford-leszármazott vezérigazgatói ténykedését, amely jelentős piacvesztésen, elbocsátásokra vonatkozó terveken és milliárdos nagyságrendű veszteségen kívül sok mindent nem hozott. Bill Fordot egyelőre megerősítették vezető pozíciójában, ugyanakkor elhangzott egy érdekes mondat a vezérigazgatótól: azt találta mondani, hogy olyan hibrid hajtásláncon dolgoznak, amelyben az akkumulátorokat elektromos hálózatról is fel lehetne tölteni.

Eddig ezt a megoldást csak tisztán elektromos hajtású autókban alkalmazták, és ez volt a tisztán villamos energiával működő autók egyik komoly problémája. Egy autó hajtására alkalmas akkumulátorcsomag feltöltése ugyanis legalább 8 órát vesz igénybe, szemben a benzin utántöltésének néhány perces időigényével. A hibrid hajtásnál nem kell tölteni az akkumulátorokat, mivel azokat a belsőégésű motortól és a regeneratív fékezésből nyert energia táplálja, de ez nem jelenti azt, hogy a külső áramforrásról való feltöltés lehetősége ne lehetne hasznos. Ezzel a megoldással ugyanis valamelyest növelhető a hibrid jármű egy tank benzinnel elérhető hatótávolsága, és így a benzinhez viszonyítva még mindig viszonylag olcsó villanyáram miatt olcsóbbá válhat az üzemeltetés is.

Ford a téma iránt érdeklődőknek egyelőre azt mondta, hogy még nincsen bővebb bejelentenivalójuk, de azon vannak, hogy hamarosan legyen.