Zastava lehet a Fiat Stilóból is?

2006.05.30. 15:39

Állítólag egy második típus átvételéről tárgyal egymással a szerb és az olasz autógyártó. Az információ a szerb gazdasági minisztertől származik, aki nemrég tárgyalt a Fiat képviselőjével. A nyilatkozta szerint a Fiat Auto pozitívan viszonyul egy második típus licencgyártásának ötletéhez, bár konkrétumokat egyelőre egyik fél sem mondott.

A helyi sajtóban megjelent pletykák szerint a Fiat Stilo típus átvételéről volna szó, amelyet az olaszok a jövő év elején váltanak le egy teljesen új típussal, így a régi modell gyártósorait átadhatnák a Zastavának. A Stilo Európában ugyan az évtized egyik legnagyobb bukásának számít, de a szerb vásárlók részéről állítólag igen nagy fogadókészség mutatkozik egy elfogadható árú kompakt családi modell iránt. Ha megfelelően olcsón lehetne előállítani, akkor a Stilo valószínűleg nagy tömegben is eladható lenne a helyi piacon és a környező országokban, minden hibája ellenére.

A szerb autógyártó jelenleg a Fiat Punto II típust forgalmazza Zastava 10 jelzéssel, de a mostanság piacra kerülő autókat még Olaszországban szerelik össze, részben betanuló szerb szakmunkások segítségével. A Kragujevacban álló üzemben eközben folyik a gyártás előkészítése, és 2006 végén itt is legördülhet a futószalagról az első Zastava emblémás Punto. A 10-esből évente durván 18 ezer példány készülhet Szerbiában, de még így is csak a rendelkezésre álló üzemcsarnokoknak és a környék szakképzett munkaerejének töredékét tudják kihasználni.