Az ausztráloké a leggyorsabb kisteherautó

2006.06.30. 12:19

A Holden új sebességi világrekordot állított fel a sorozatgyártású pick-upok kategóriájában. A Holden HSV Maloo R8 nevű járművel 271,44 km/h-s sebességet értek el, megdöntve ezzel a Dodge Ram SRT-10 2004-ben felállított, 248,78 km/h-s rekordját.

A GM ausztrál leányvállalata semmit nem bízott a véletlen. Egy olyan zárt, az ausztrál kormány birtokában levő területet választottak helyszínül, ahol még a kenguruk sem zavarhatták meg a rekordkísérletet, és egyik legjobb autóversenyzőjükre, az ausztrál túrakocsi-bajnokra, Mark Skaife-ra bízták a feladat végrehajtását. A szabályos lebonyolítást a Guiness Rekordok Könyvének ellenőrei felügyelték, és ők hitelesítették a végeredményt is, így az minden szempontból hivatalos világrekordnak számít.

A rekorder jármű persze nem szokványos kisteherautó. A Maloo R8 a Holden gyári tuningcégének, a HSV-nek a terméke. A Holden Ute pick-up karosszériájába a Chevrolet Corvette LS2 jelzésű, hatliteres, 405 lóerős V8-as motorját építik, és a megnövekedett teljesítménynek megfelelően módosítják az autó többi alkatrészét is. Így a haszonjárműből félelmetes aszfaltbetyár válik. A kézi váltós kivitel 5,1 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, és ahogy a rekordkísérletből kiderült, a végsebessége is akkora, mint egy drágább sportkocsié. A típus emellett bármelyik az ausztrál Holden-kereskedésben megrendelhető, így sorozatgyártású modellnek számít.