Bemutatkozik a McRae R4

2006.07.10. 12:23

Most már néhány részlet is napvilágra került Colin McRae raliautójáról. A versenyzésre tervezett, R4 jelzésű jármű egyetlen nagy autógyártó egyetlen típusával sem áll rokonságban, a terveket maga McRae, és egy Dave Plant nevű szakember készítette.


Galéria - kattintson a képre

A munka 2005 januárjában indult, és az első prototípus is készen lesz néhány héten belül. A hivatalos bemutatón persze egyelőre csak számítógéppel generált képeket láthatott a közönség. Az R4-es viszonylag rövid jármű, méreteiben leginkább a legújabb, 4 méteres kisautókra – a Renault Clióra, a Peugeot 207-esre vagy a Fiat Grande Puntóra – emlékeztet. Az acélcső vázszerkezetre áramvonalas, karbonszál-erősítésű műanyag elemeket terveztek, a hajtást pedig egy 2,5 literes, négyhengeres, 350 lóerős Millington Diamond szívómotorra bízták. A hajtásláncot úgy tervezték, hogy viszonylag kevés módosítással készülhessen az autóból két- és négykerék-hajtású változat is, a hatsebességes váltó pedig egyaránt lehet hagyományos kézi kapcsolású vagy robotizált félautomata.

Az első prototípus elkészülte után még hosszas tesztelés következik, de a tervek szerint már 2007 elején megkezdődhet a gyártás a brit DJM Race Preparation nevű brit cég üzemében. A cél a kezdetektől fogva az volt, hogy a tehetősebb amatőröket a méregdrága WRC-khez hasonlóan gyors, de azoknál jóval egyszerűbb felépítésű, olcsóbban megvásárolható és fenntartható típussal lássák el.