Focus kupé-kabrió: alkohollal, jégből

2006.07.19. 15:48

Két nyitott különlegességet állított ki a Ford Londonban. Mindkettő a Ford Focus Coupé-Cabriolet modellen alapszik, de a kiállítás végére már csak az egyik marad meg.

A tartósabbik alkotás a Flexible Fuel Vehicle, azaz FFV névre hallgat, és szép, zöld leveles festésén kívül az egyetlen különlegessége, hogy 1,8 literes, négyhengeres motorja benzin mellett etilalkohollal, vagy akár a kétféle üzemanyag tetszőleges keverékével is képes működni. Maga a motor már korábban bemutatkozott a Focus FFV típusban, amelyet felár nélkül lehet megvásárolni Angliában, sőt, épp most kerül piacra egy ugyanilyen, többféle üzemanyaggal használható C-Max változat is. Az egyedi kupé-kabrió inkább arra szolgál, hogy látványosabb külsejével felhívja a vásárlók figyelmét a környezetbarát üzemanyagok használatának lehetőségére.

A másik kupé-kabriót teljesen más anyagból készült. Ez a darab csak átmenetileg létezik: a kiállítás végére valószínűleg teljesen el is olvad a 6500 liternyi -10 Celsius-fokos jégből faragott autó, amelyet 12 jégszobrász készített 120 jégtömbből, mintegy 160 órányi munkával. A 6,5 tonnás, életnagyságú szobor számára ráadásul speciális, megerősített emelvényt kellett építeni, amely elbírja az áttetsző Ford iszonyú súlyát.