Kínai sportkocsi jön Európába

2006.07.25. 14:06


Galéria - kattintson a képre

Kína legnagyobb privát kézben levő autógyára, a Geely bejelentette, hogy 2008-ban megkezdik a három évvel ezelőtt bemutatott Beauty Leopard forgalmazását Európában. A típust 2003 óta már forgalmazzák Egyiptomban, Szíriában, Kubában és Malajziában, jelenleg pedig törés- és károsanyag-kibocsátási teszteken vesz részt, hogy alkalmassá tegyék a jóval szigorúbb szabályok szerint működő európai és amerikai piacokra.
A sok ismerős elemből összeépített Csodás Leopárdot 1,3 és 1,5 literes motorok hajtják, ötfokozatú manuális vagy automata váltón keresztül, végsebessége 180 km/h körül alakul. Hazájában 7500 és 15 000 dollár közötti összegért árusítják a típust, és évente nagyjából ötszáz darab el is kel belőle, bár nálunk kicsit magasabb árra lehet majd számítani. A Geely 2010-ben szeretne egymillió autót eladni, 2015-re pedig elérni, hogy teljes termelésének kétharmadát más országokban értékesítse.
Mindeközben hazai konkurenciát is kap a Leopárd, a Lifan-csoport is megfizethető sportautó kifejlesztésén dolgozik. A gyártó azt tervezi, hogy megvásárolja a BMW brazíliai motorgyárát, és 125 millió dollárt fektetnének egy, a Zakspeeddel közös vállalat létrehozásába, melynél motorokat, sport- és versenyautókat gyártanának Kínában.