Javan R1: csodálatos feltámadás

2006.08.09. 10:52


Galéria - kattintson a képre

Volt egyszer egy ígéretes brit sportkocsi, a Strathcarron SC5-A , amelyből csupán néhány tucat készülhetett, mielőtt kiderült, hogy a motorja nem felel meg a hatályos környezetvédelmi szabályoknak. A cég a típus átalakításához szükséges pénz híján csődöt jelentett , az alig több mint fél tonnás autó pedig eltűnt a szemünk elől. Mindez öt éve történt, ami az autóiparban egy örökkévalóságnak tűnik, ezért is jöttünk rá olyan nehezen, hogy honnan olyan pokolian ismerős a vadiúj Javan R1 jellegzetesen ronda, nagyon régi Porsche versenyautókat idéző formája.

A Javan és a Strathcarron lényegében ugyanaz az autó, néhány kisebb eltéréssel. A 2001-ben csődbe jutott cég maradékait egy Javan Smith nevű vállalkozó vásárolta meg, aki korábban 1:8-as méretarányú autómodellek gyártásával szerzett magának vagyont. Kicserélte a problémák forrását, az 1,2 literes Triumph motorkerékpár motort a Honda kétliteres, 220 lóerős négyhengeresére, alakított még egy keveset a többi alkatrészen, és öt év után újra bemutatta a típust, Javan R1 néven.


Galéria - kattintson a képre

Az átalakítások során sikerült megtartani a típus legnagyobb erősségét, a kis tömeget. A kétszemélyes, középmotoros roadster üresen mindössze 670 kilogrammot nyom, így az erős és pörgős Honda-motor szupersportkocsikhoz méltóan gyorsítja, versenypályán pedig alig akad ellenfele az utcai sportkocsik közt. Az R1-es négy másodpercen belül képes elérni a 100 km/h-s sebességet, és 12,2 másodperc alatt futja le a negyed mérföldes távot álló helyzetből indulva, a végsebessége pedig akár 250 km/h is lehet, ha a hatsebességes váltóhoz a leghosszabbat választjuk a cserélhető végáttételek közül.

A Javan a képességeihez mérten nem is túl drága. Angliában 30 139 fontba, azaz átszámítva kb. 12 millió forintba kerül. Ráadásul Mr. Javan nem csak a brit piacot szeretné meghódítani, így sok más brit sportkocsival ellentétben az R1-ből készül balkormányos változat is. Ebből Európa más országaiba, és Észak-Amerikába is juthat jó néhány darab, már ha sikerül partnereket találni a forgalmazáshoz.