Visszavonul a Land Rover főtervezője

2006.08.14. 15:30

Geoff Upex helyét eddigi helyettese, Gerry McGovern veszi át.

Upex 23 éve dolgozik a Land Rovernél, illetve jogelődeinél. 1983-ban a Rover 800-as belső terének megtervezése volt az első munkája, de három év múlva már a 200-400 sorozat tervezését vezette. 1989 és 1995 között a Rover márka, 1995-től 1999-ig pedig a Rover csoport formatervezési igazgatójaként működött. 2000-től a Ford szárnyai alá került Land Rovernél töltötte be ugyanezt a posztot. Így az ősrégi Defender kivételével az összes ma is gyártott Land Rover típus formaterve az ő irányítása alatt készült.

Upex visszavonulásának időzítése egyébként nem véletlen: a Freelander második generációjának bemutatásával lezárul a Land Rover márka megújítása, a mostanság indított új tervekbe azonban már nem szeretne belebonyolódni. Upex gyakorlatilag egy napot sem tölt már régi posztján, de azért hagyják összecsomagolni: tanácsadóként néhány hónapig még részt vesz a Freelander bevezető kampányában.

A mi számunkra mindez persze aligha lényeges, csupán az a fontos, hogy az új vezető, McGovern hajlandó lesz-e szakítani a Land Rover unásig ismert formavilágával, vagy a brit terepjáró-márka autói a kövekező tíz évben sem változnak szinte semmit.