Csapott hátú Subaru Impreza a láthatáron

2006.08.16. 12:29

Úgy hírlik, nem csak a Mitsubishi Lancerből készül hatchback, hanem legnagyobb vetélytársából is. Brit sajtóforrások szerint jövő tavasszal, Genfben mutatkozik be az Impreza rövid változata, még a megszokott szedán harmadik generációja előtt.


Állítólag a B5-TPH tanulmányra emlékeztet az új Impreza

A Subaru főmérnöke, Hiroshi Mori állítólag néhány részletet is elárult a típusról. Ezek szerint autó tengelytávja rövidebb lesz, a karosszériát pedig még merevebbé, és könnyebbé teszik. Ugyanakkor az autó orra valamivel hosszabbá válik, hogy teljesíthesse a legújabb gyalogosvédelmi előírásokat. Így ugyanis a motor elé helyezhetik el a turbófeltöltős csúcsváltozat intercoolerét, míg a jelenlegi Imprzán ez az alkatrész csak a boxermotor fölött fért el, a motorháztetőre eső elgázolt gyalogosnak épp fejmagasságban. Emellett az Impreza harmadik generációját gyártani is olcsóbb lesz, mint a jelenlegi modellt, bár egyáltalán nem biztos, hogy ez az árakban is tükröződni fog.

Az már csak pletyka – bár egész hihető – hogy a típus olcsóbb változatai 1,5 és 2 literes benzinmotorokat kapnak, míg a csúcsmodellbe 2 illetve 2,5 literes, 280-300 lóerős turbós négyhengeresek kerülnek. Természetesen az új Imprezába is a Subaru szimmetrikus négykerék-hajtását építik be, öt- vagy hatsebességes manuális, illetve ötsebességes automata váltóval párositva. A csapott hátú változat forgalmazása várhatóan 2007 őszén kezdődhet, míg a szedán megjelenése az év végére várható.