Ötven éves a legöregebb ma is gyártott autó

2006.08.16. 15:59

Most ünnepelte félszáz éves jubileumát a Hindustan Ambassador, amely ma már a föld legrégebbi, ma is gyártásban levő autótípusa.

Az indiai autók öreganyja eredetileg 1948-ban, Morris Oxford néven látta meg a napvilágot Nagy-Britanniában, a kelet-bengáli Uttapara városában pedig 1956-ban kezdték gyártani Landmaster néven. Az Ambassador nevet 1957-ben kapta, és azóta is így ismeri a világ. A típus egykor uralta az indiai autópiacot, de ma már csupán 15 ezer példány készül belőle évente, igaz, 2,3 millió forintnak megfelelő árát ismerve ez is szép eredménynek tűnik.

Hazájában ma is nagyra becsülik egyszerűsége és masszív felépítése miatt. Különösen a taxisok körében népszerű az elpusztíthatatlan jármű, mivel az első üléspadnak köszönhetően akár öt utas szállítására is lehetőséget nyújt, és masszív futóműve jól viseli a gyengébb minőségű utak okozta terhelést is. Ráadásul manapság már csak takarékos, 1,8 literes Isuzu motorral készítik, de tulajdonosaik gyakran a régebbi, benzinmotoros változatokat is igyekeznek tisztábbá tenni az indiai nagyvárosokban érvényes károsanyag-kibocsátási határértékek miatt, így ezek nagy része ma már földgázzal üzemel.

A típus túlélési esélyei mindezek ellenére sem túl kedvezőek, még akkor sem, ha félszáz év után az Ambassador ismét exportképes termékké vált: Angliában újra kapható, bár az indiai ár kétszereséért aligha lesz újra népautó eredeti hazájában.