Bill Ford távozik a Ford éléről

2006.09.06. 10:17

Leváltotta magát a Ford-unoka a vezérigazgatói posztról, hogy egy igazi válságmenedzsert hozzon a házhoz, aki rendbe szedheti az omladozó autógyártó óriást.


Allan Mulallay és William Clay "Bill" Ford

Ford utódja, Alan Mulally újoncnak számít az autógyártásban, de vállalatirányítási tapasztalatai vannak bőven: korábban a Boeinget vezette, ahol sikeresen oldott meg egy komoly pénzügyi krízishelyzetet. A Fordnál is ugyanezt várják tőle, de az új vezérigazgatónak nem lesz könnyű dolga. 2001 óta, amikor Bill Ford az emlékezetes, több mint ötmilliárd dollár egyszeri veszteséget jelentő Firestone botrány után kirúgta Jac Nassert az autógyártó éléről, és maga ült a helyére, lassan, de biztosan romlik a helyzet a cégnél. Mostanra odáig jutott a cég, hogy az első félév során normál működése közben 1,44 milliárd dolláros deficitet termelt, és folyamatosan veszít piaci részesedéséből legfontosabb piacán, Észak-Amerikában. Az előzetes adatok szerint csak augusztusban vagy 10%-ot esett a kereslet.

Bill Ford persze nem mondott le teljesen arról, hogy beleszóljon az irányításba: egy külön neki kreált poszton, ügyvezető elnökként tovább tevékenykedik majd, de – ahogy a sajtóanyag fogalmaz – már csak a vállalati stratégia kialakításában vesz majd részt, azaz a napi ügyekben már nem az övé a döntés joga. Egyelőre úgy tűnik, Mulallay nem változtat sokat a jelenlegi terveken, de szeretné felgyorsítani a végrehajtásukat. A konkrét elképzeléseit erre vonatkozóan várhatóan még ebben a hónapban ismerteti.