Nissan az ittas vezetés ellen

2006.09.18. 10:33

A japánok egy olyan indításgátló rendszeren dolgoznak, amely képes volna megakadályozni, hogy a sofőr részegen üljön a volán mögé. Igazán új ötleteik persze a japán mérnököknek sincsenek.

Az indításgátló központi eleme egy beépített szonda, amelyet meg kellene fújnia a vezetőnek, és az autó csak akkor indulna el, ha az alkoholteszt negatív. A Nissan által vázolt rendszer másik eleme egy hosszú kód beírását igénylő elektronikus azonosító rendszer volna. A tervezők úgy gondolják, egy sokjegyű számsort egy részeg, vagy az autóvezetéshez szükséges koncentrációra más okból képtelen személy aligha lenne képes hibátlanul begépelni. Úgy tudjuk, a Nissan elsősorban azért foglalkozik az ittas vezetés ügyével, mert Japánban mostanság elég gyakran kerül felszínre a téma. A szigetországban folyamatos növekedést mutat az ittas vezetők által okozott balesetek száma, így az autógyártók sem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak a problémával.

Az már más kérdés, hogy komolyan gondolják-e. Ha ugyanis a szondás indítást nem teszik kötelezővé, akkor aligha lesz olyan autóvásárló – különösen azok közt, akik gyakorta vezetnek alkoholos befolyásoltság alatt –, aki olyan autót választ, amelyet jóval hosszabb ideig tart beindítani, mint alkoholszonda nélküli társait.