Formálóik a PSA-Proton együttműködés

2006.09.19. 13:01

Több hónapnyi tárgyalás után aláírtak egy szándéknyilatkozatot a francia és a maláj gyártó képviselői. Ez persze csak az első bátortalan lépés: annyit jelent, hogy a Peugeot-Citroën és a Proton szakemberei most már leülhetnek, és kidolgozhatják az együttműködés részleteit.

Állítólag terítéken van a közös típusfejlesztés, gyártás és forgalmazás, sőt, külön csapat foglalkozik a minőségbiztosítási rendszerek összehangolásának lehetőségeivel. Elemzők szerint persze ennél konkrétabban is körvonalazhatók a felek érdekei. A Proton fejlesztési partnert keres hosszú ideje, amely levenné a válláról a motor- és a típusfejlesztés terheinek egy részét, a PSA konszern viszont a kelet-ázsiai piaci jelenlét megteremtésében kaphat segítséget a Protontól. Így első körben várhatóan egyes Peugeot vagy Citroën típusok helyi gyártásáról állapodhatnak meg a felek, de a későbbiekben megjelenhet néhány új, PSA padlólemezre épülő, Proton jelvényt viselő típus is.

Az persze még így sem biztos, hogy az együttműködés valóban gyümölcsöző lesz, hiszen a Volkswagen is egy hasonló szándéknyilatkozat aláírása után lépett vissza nemrég. Ugyanakkor a PSA-nak a VW-nel szemben jelenleg nincsenek komoly anyagi problémái, így jelentős az esély rá, hogy a francia-maláj szövetség működőképes lesz.