Elköltözik Angliából a TVR

2006.10.19. 09:41

A szigetország legismertebb független sportkocsigyártója mégis bezárja Blackpoolban működő gyárát.

Korábban úgy tűnt, hogy a TVR új tulajdonosa, Nyikolaj Szmolenszkij, miután tárgyalt az angol szakszervezetekkel, működésben tartja a brit üzemet, de a tegnapi bejelentés szerint meggondolta magát. Az angliai gyártás ugyanis egyre kevésbé éri meg. A helyi kereslet minimálisra csökkent – egyes források szerint volt olyan időszak, hogy csak két autó készült egy héten –, mivel a TVR-ok ára a drága munkaerő miatt egyre magasabb, miközben elterjedt róluk, hogy megbízhatatlanok. Ugyanakkor Nagy-Britanniából exportálni sem éri meg igazán, így a tulajdonos mégis a gyártás elköltöztetése mellett döntött.

Úgy tudjuk, egy másik európai országban nyit új összeszerelő üzemet a cég, a Tuscan és a Sagaris modell fődarabjainak gyártását pedig különböző nagyobb autógyártók végzik majd bérmunkában. Egyedül a TVR soros, hathengeres motorja, valamint a hozzá tartozó váltó érkezhet továbbra is brit beszállítótól. Szmolenszkij azt szeretné elérni, hogy a TVR típusai újra hasonló népszerűségnek örvendjenek, mint az 1990-es évek közepén, amikor évente több ezer sportkocsi készült a blackpooli gyárban, és a márka Anglián kívül, Európában és Észak-Amerikában is megvethesse a lábát. Ehhez azonban alacsonyabb árakra van szükség, valamint olyan típusokra, amelyekben a kormány a bal oldalra kerül, megfelelnek a célországok autóipari szabványainak, és megbízhatósági szempontból is megfelelnek az elvárásoknak.

A TVR várhatóan három hónapon belül hozza nyilvánosságra, hogy pontosan mikor és hol folytatja a sportkocsijainak gyártását.