Saab 97X Aero: dupla átverés

2006.11.06. 13:03

A Saabnak csúfolt amerikai terepjáró Aerónak csúfolt változatának nincs sok köze a két típusjelzés patinás múltjához. A 9 7X eleve nem számít igazi Saabnak. A GM csak az orrát meg a belsejét szabta át egy picit, hogy legyen mit eladniuk a Saab-kereskedőknek Észak-Amerikában. Az Aero típusjelzés ráadásul mindeddig igazi különlegességeket takart, a szokásosnál áramvonalasabb kialakítású Saabokat brutális erejű turbómotorokkal.

A GM azonban egy szimpla optikai tuningot is elegendőnek érzett, hogy felhasználja a csúcs-Saaboknak fenntartott jelzést. Az amerikai terepjárókhoz képest persze elegánsnak hat a 9 7X Aero, hiszen szép, krómozott hűtőrácsokkal, turbinakerekekre emlékeztető felnikkel és csillogó fekete fényezéssel igyekeztek feldobni, sőt, az első sárvédők és a szélvédő vonala közé még egy picike kopoltyú is jutott. Talán tetszene is azzal a tudattal a háttérben, hogy a nyolchengeres motorra két turbófeltöltőt is szereltek, de hát nem így van. Valódi tartalom nélkül pedig puszta parasztvakítás az összes gusztusos optikai tuning-elem.

Mindenesetre a GM állítólag ki szeretne adni a típusból egy 500 darabos sorozatot, nyilván abban bízva, hogy egy akkora országban, mint az Egyesült Államok, csak akad ennyi vásárló, aki hajlandó jelentős összeget áldozni a külsőségekre.